Menú

Benefici de l’oli d’oliva verge extra per la llet materna

La llet materna té un paper molt important en el desenvolupament de la immunitat dels nadons i en la maduració del sistema immunitari protegint-los de moltes malalties. L’alimentació de la mare pot influir en el seu sistema immunitari però també en la composició de la llet materna. En el treball de Zhan-Dai, S. (Universitat de Barcelona) estudien la influència de l’administració d’oli d’oliva extra verge en rates Lewis que estan alletant. L’oli d’oliva extra verge té un elevat contingut en components antioxidants i antiinflamatoris, amb un alt contingut d’àcids grassos monoinsaturats (MUFA), però gran part dels seus beneficis es deuen a components menors (1-2%) com els compostos fenòlics. És la principal font de greixos de la dieta Mediterrània. Administren

10 mL/kg d’oli d’oliva verge extra i comparen amb l’administració d’oli d’oliva refinat o d’aigua com a grups control. L’administració es fa un cop al dia durant la gestació i la lactància per via oral.

El grup que rep oli d’oliva verge extra té unes concentracions d’Immunoglobulina A (IgA) tant a la glàndula mamària i a la llet materna i l’expressió del gen de l’IgA està reforçat a la glàndula mamària en aquest grup.

La ingesta d’aquest suplement és segura, no té efectes negatius i pot millorar la composició immunològica de la llet materna, augment de l’IgA, que pot ser important per la descendència.

Està clar que la quantitat d’oli d’oliva verge de 10 mL/kg és molt gran per una embarassada i difícil d’assolir, però a l’hora de triar cal escollir sempre un oli d’oliva verge extra per l’alimentació i vigilar també en els aliments preparats, que molt sovint utilitzant olis d’oliva refinats i altres vegetals.

 

Zhan-Dai S, Grases-Pintó B, Lamuela-Raventós RM, Castell M, Pérez-Cano FJ, Vallverdú-Queralt A, Rodríguez-Lagunas MJ. Exploring the Impact of Extra Virgin Olive Oil on Maternal Immune System and Breast Milk Composition in Rats. Nutrients 2024, 16, 1785. https://doi.org/10.3390/nu16111785