El passat dissabte 21 de maig, Som Prematurs va organitzar una jornada de formació intensiva pel nou grup de voluntàries que faran acompanyament a parells a les UCIN dels hospitals d’arreu de Catalunya.
Com cada any, Som Prematurs realitza el curs per poder fer l’acompanyament de parells. És imprescindible realitzar aquesta formació específica per poder accedir a les unitats de neonatologia i poder fer l’acompanyament als familiars dels nens prematurs. La jornada va tenir lloc a l’hotel Don Cándido de Terrassa, que una vegada més, va cedir els espais a l’associació de forma altruista. Gràcies a aquesta col·laboració, el grup de voluntàries va poder gaudir d’una gran sala de formació per realitzar el curs, així com també d’un espai per acollir els fills d’algunes de les assistents.
La formació va comptar amb la presència de la presidenta de Som Prematurs, Bet Farga, que va inaugurar la jornada amb la presentació de l’entitat, va definir els seus valors, les accions que s’estan portant a terme i els objectius. La seva exposició va ser molt interessant i plena d’anècdotes de l’associació, algunes de molt emotives i d’altres d’allò més divertides.
Seguidament, va exposar la psicòloga Dra. Juanita Cajiao, experta en psicologia perinatal i infantil. La Dra. Juanita Cajiao va encetar la seva sessió amb una activitat de grup, que va permetre a totes les assistents conèixer i entendre les necessitats, les mancances que es pateixen durant l’ingrés d’un fill o filla prematur, i les emocions que es viuen com a pares de prematurs, sempre de manera individual i única. Seguidament, va continuar la formació tractant l’acompanyament entre iguals, quin és el procés i els beneficis que comporta, quins principis cal seguir per dur a terme aquesta pràctica i va proporcionar eines per fer més fàcil aquest procés. L’acompanyament familiar es realitza de manera habitual entre persones properes i es una de les principals fonts d’aprenentatge social. En l’últim bloc de la formació, la Dra. Cajiao va parlar de la comunicació assertiva i el llenguatge no verbal, essencial perquè les persones es puguin sentir confiades, segures i sigui molt més fàcil la interlocució i expressar les emocions.
L’últim apartat de la formació va comptar amb presència de Noemí Segarra, voluntària de l’Hospital de Can Ruti i mare d’un nen prematur, amb una gran experiència en l’acompanyament a parells. Durant la seva ponència va explicar com actuar a la UCIN i l’aproximació a les famílies, com fer el seguiment i com organitzar i gestionar-se. Aquesta última part també va ser molt enriquidora ja que es va complementar amb experiències personals.
La jornada, que aquesta vegada ha pogut ser presencial, ha comprès varies sessions del curs d’acompanyament on a més a més de les ponents mencionades, també es va comptar amb la col·laboració de l’Anna Ciurana, professional de la sanitat; de la Maria Valls, mare d’una nena prematura i experta en educació; i de la Vanessa Garcia, mare d’una nena prematura i persona clau pel dia a dia i l’organització de Som Prematurs. Les tres van participar durant totes les sessions aportant les seves experiències tant dins de l’associació com en l’àmbit de la prematuritat.
El grup de voluntàries comptava amb dues integrants molt especials: la Mari Carmen i la Maria Àngels, fundadores de ApremGir, associació de prematurs de la província de Girona. Totes dues varen compartir experiències com a mares de filles prematures i també dins de l’associació integrada a l’Hospital Trueta de Girona. Cal dir que la jornada va ser tot un èxit i molt productiva, va ajudar a les voluntàries a sentir-se més a prop de l’entitat, conèixer part de l’equip i passar un dia agradable on es varen compartir experiències, moltes emocions i sobretot, aprendre molt.