Menú

La importància del iode a l’alimentació

La ingesta de iode és especialment important pel desenvolupament del sistema nerviós central, per tant en els nens i joves i especialment abans i durant l’embaràs per al desenvolupament del cervell fetal.  A més hi ha altres malalties relacionades amb la glàndula tiroide i la seva funció bàsica en el metabolisme. La deficiència de iode augmenta la freqüència de trastorns tiroidals que es poden prevenir, com l’hipertiroïdisme, que alhora incrementa el risc de tenir arítmies cardíaques, osteoporosi i deteriorament cognitiu. Les dones tenen un risc més elevat de deficiència de iode i en general de malalties de la glàndula tiroide que els homes. 

Les fonts de iode a l’alimentació son la llet i derivats làctics, peix, ous, carn, pa i cereals. A Espanya la ingesta de iode és la més baixa d’Europa, malgrat un consum més elevat de peix, però amb molt poca llet i derivats lactis a la dieta, fet especialment important en dones embarassades i en els nens. Una font de iode és l’ús de sal de cuina suplementada amb iode, encara que aquesta no és un norma generalitzada, és una elecció personal, i en els aliments processats s’utilitza molt poc. 

El consum de llet i productes lactis està disminuint entre adolescents i adults, per la moda de substituir-la per alternatives vegetals, com les begudes de soja, arròs, civada o d’ametlla, que des d’un aspecte nutricional son prescindibles i no són especialment nutritives ja que, bàsicament, estan compostes d’aigua i d’una petita quantitat de matèria primera, i contribueixen a una ingesta insuficient de iode a Europa.  

La iodació de sal continua sent la principal estratègia per garantir una ingesta adecuada de iode a Europa, però aquí també entren els canvis en la dieta i l’estil de vida. Cada vegada més el consum  de la dieta occidental ve d’aliments que no es preparen a casa. En aquests aliments processats gairebé no s’utilitza sal iodada. 

Hi ha un gran desconeixement sobre les conseqüències de la deficiència de iode entre la població  general, els professionals de la salut i els productors d’aliments amb un impacte important en la salut.

Sinopsi: Dr. Francesc Botet

Fonts:

Prevention and control of iodine deficiency in the WHO European Region: adapting to changes in diet and lifestyle. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2024. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.

Agència de Salut Pública de Catalunya. Les begudes vegetals. https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/aliments/begudes-vegetals/index.html