Menú

La UCI Neonatal de l’Hospital Joan XXIII incorpora noves cadires i reposapeus per al mètode cangur

Gràcies a la iniciativa dels professionals de pediatria que van assolir els diners amb un calendari solidari, en col·laboració de l’Associació Som Prematurs.

Una iniciativa dels professionals de la UCI Neonatal de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, la realització d’un calendari solidari, ha servit per utilitzar els diners recollits per comprar cinc cadires i quatre reposapeus que són de molta utilitat per a que les mares i els pares puguin realitzar el mètode cangur. El mètode cangur, també conegut com a mètode “pell amb pell”, adreçat a mares i pares amb nadons prematurs, afavoreix el vincle entre els pares i els nadons prematurs i, precisament aquest any 2019, l’Hospital Joan XXIII celebra el 25è aniversari de la posada en marxa d’aquest mètode. L’Associació Som Prematurs va col·laborar en la impressió del calendari.

El mètode Cangur

El mètode cangur consisteix en la col·locació del nen, despullat, amb un gorret i un petit bolquer, en posició vertical de manera que, el tòrax del nadó quedi en contacte amb el de la mare. S’intenta iniciar aquest procediment el més aviat possible, des del naixement. Si el nadó està clínicament estable, es pot realitzar encara que precisi suport respiratori, catèters, perfusions, sondes, etc. És recomanable que cada “sessió” de mètode cangur duri, com a mínim, una hora. Com més perllongat sigui, millor, sempre que el nadó i la mare/pare estiguin còmodes i així ho desitgin.

El mètode és senzill, té poc cost econòmic i té nombrosos beneficis pels pares i pels nadons, tots ells amb evidència científica. Els principals avantatges són: menor número d’infeccions, la temperatura que manté el nen és tan bona com si estès dins de la incubadora, facilita la lactància materna, disminueix els episodis d’apnea i les necessitats d’oxigen, el nadó augmenta el pes, i tot això fa que hi ha hagi més estabilitat i disminueixi l’estada hospitalària. A més, afavoreix precoçment el vincle entre els pares i el seu fill, el coneixement mutu i, per tant, augmenta la confiança i el grau de competència dels pares. És una tècnica que permet el desenvolupament neurològic i emocional dels nounats immadurs.

El mètode cangur va sorgir a Colòmbia, als anys 70, quan la superpoblació va provocar una manca tant important de material i personal sanitari que fins a tres nadons prematurs havien de compartir una incubadora. Per solucionar aquest problema, van pensar que es podrien utilitzar les pròpies mares dels nadons com a incubadores. I així va néixer aquest mètode. Els resultats van ser tant bons que avui en dia s’ha convertit en la pràctica habitual de les unitats neonatals d’arreu del món i és un dels pilars fonamentals de les cures centrades en el desenvolupament i la família, que és la metodologia de treball  que pretén aconseguir l’excel·lència, posant al nadó i la seva família com a centre de tota la seva activitat. A Espanya, la Unitat Neonatal de l’Hospital Joan XXIII, va ser pionera en  l’aplicació del mètode cangur, oferint aquest mètode des del 1994.

Associació Som Prematurs
L’Associació Som Prematurs és una associació sense afany de lucre que vol acompanyar als pares i mares de prematurs en el camí de la prematuritat, proporcionant-los un punt de trobada, suport, informació i aprenentatge on se sentin escoltats i en el qual poder compartir les experiències, resoldre dubtes, escoltar les preocupacions i/o opinions, i per descomptat compartir els èxits.