Menú

Nota de Premsa: dia mundial del nen prematur

CATALUNYA S’UNEIX PER A CELEBRAR UNA GRAN FESTA CONJUNTA EN MOTIU DEL DIA MUNDIAL DE LA PREMATURITAT

Aquest diumenge dia 15 de novembre, es celebrarà al Cosmocaixa, una gran Festa conjunta per commemorar el dia Mundial del Nadó Prematur (17 de Novembre).

Associacions de Prematurs i col·lectius de pares de prematurs dels hospitals d’arreu de Catalunya: Hospital Clínic-Maternitat, Vall d’Hebron, Sant Joan de Déu, Hospital General de Catalunya, Hospital Doctor Trueta de Girona i l’Hospital Joan XXIII, s’han unit per tal de celebrar la festivitat conjunta i així dotar de més força aquesta data tan significativa pels nadons prematurs i les seves families. D’aquesta manera es pretèn crear més consciència de la realitat que envolta al naixement d’un nadó prematur, un col·lectiu que sovint passa bastant desapercebut en la nostra societat. La festa comptarà amb ponències de professionals de l’àmbit sanitari per tractar diferents temes relacionats amb la prematuritat. La part més lúdica de la festa comptarà amb la presència de l’animador infantil Jaume Barri i es podrà gaudir d’un espectacle de màgia en directe amb la Maga Melanie. La conductora de l’acte serà la sra. Virtu Morón, periodista i escriptora, i mare d’una nena prematura.
Les ponencies, vindràn donades pels professionals entorn al món de la Prematuritat dels diferents hospitals que participaran d’aquesta jornada:

D’una banda s’abordarà el tema de “Nadó prematur: què fem abans i què fem immediatament després”, en el qual intervindràn la Dra. Montse Palacio (Metge Consultora del Servei Materno-fetal de l’Hospital Clínic de Barcelona, i directora de la Unitat de Prematuritat) i el Dr. José Manuel Rodríguez Miguélez (Metge consultor de la UCI Neonatal de l’Hospital Clínic de Barcelona i instructor de la RCP Neonatal de la SeNeo)

D’altra banda es tractarà el tema referent a la importància dels germans a la unitat de Neonats: “Incorporació dels germans a la Unitat de Neonats” en el qual ens oferiràn la seva particular visió la Sra. Estrella Gargallo (infermera de la UCI de la Vall d’Hebron) i la Sra. Maria Emilia Dip Pérez (psicologa de la Vall d’Hebron). I per últim “Benvingut germanet: Jo t’ajudo a fer-te gran”, per la sra. Gemma Forcada Vilches (TCAI de la UCI Neonatal de l’Hospital Sant Joan de Déu i llicenciada en psicologia).

Finalitzades les ponències, a partir de les 12, la festa continuarà a l’exterior del Cosmocaixa on podrem gaudir de l’actuació infantil la qual anirà a càrrec d’en Jaume Barri i de l’espectacle de màgia “Per art de màgia” amb Màgia Melanie. A part, els més petits podràn disfrutar de diverses activitats i tallers: Taller d’incubadores, pinta-cares, pallassos…
La clausura de la diada vindrà marcada per la tradicional enlairada de globus i la lectura d’un manifest pels drets dels prematurs i les seves families.

Arrel d’aquest manifest es vol posar en evidència les dificulats i els reptes més immediats de la prematuritat: els prematurs i les seves famílies són qui els toca actuar amb més immediatesa i que precisen d´un abordatge i recolzament més ferm i potent per part dels agents que intervenen en aquest procès i de la societat civil en general.

En primer lloc, que els protocols a les UCIN siguin universalitzats i s´apliquin en la forma de les cures centrades en el desenvolupament del nadó i les seves famílies. No pot ser que aquí a Catalunya hi hagi hospitals que encara posin un horari de visites per tenir cura dels seus nadons prematurs. Hem d’aconseguir entre tots unificar criteris i seguir el protocol de prematuritat que es va engegar aquí a Catalunya i millorar-lo, si es pot.

Volem que tots els nadons prematurs puguin ser derivats a CDIAP’s i se´ls pugui fer un seguiment multidisciplinar fins l´edat adolescent, donat que s’està provant que la morbimortalitat d´aquest nadons incrementa de manera exponencial el fet de poder acabar patint seqüeles a curt, mig i llarg termini.

Els prematurs precisen, en la major part dels casos, d’una atenció directa i continuada dels seus pares, per evitar contraure malalties i que faran que en un futur la seva qualitat de vida es vegi afectada per aquestes circumstàncies. Volem des d´aquestes ratlles conscienciar a totes les empreses amb pares de prematurs i que tenen prematurs extrems al seu càrrec, entenguin aquesta problemàtica per poder concil·liar la vida personal i professional e incorporin en els seus plans d´igualtat epígrafs referents al respecte en les condicions laborals pels pares de prematurs mentres que aquests els duri la jornada reduïda, la qual es veuen obligats a demanar per poder tenir cura dels seus fills.

Cal també incentivar la recerca com a element catalitzador de les noves actuacions que caldrà empendre en un futur en el abordatge d’aquests nadons i futurs adults i queda molt camí per recòrrer. Nosaltres des de l´Associació de Prematurs de l´Hospital Clínic-Maternitat estem impulsant tots aquells programes de doctorat i tots aquells estudis que estiguin directament relacionats amb la prematuritat i es promoguin des de la unitat de Neonats del Clínc mitjançant convenis de col·laboració i micromecenatges.

Per a més informació:

Bet Farga 626873249 / Montse Domènech 679 458 642 / Fabiola Moreno 628160 964

prematursmaternitathclinic@gmail.com
www.asprem-hcm.cat
www.asprem-hcm.org

logo_164x93