origen

L’Associació de Prematurs de Catalunya es crea per acompanyar i donar resposta a les necessitats dels pares de prematurs

La mort de l’Aina, una nena prematura, de tant sols 8 dies de vida, va esdevenir el punt de partida de l’associació. El per què de tants esforços que els pares d’aquesta criatura van haver de fer per aconseguir l’embaràs, per cuidar-lo en condicions de molt alt risc, afrontar inesperadament, el naixement en condicions de prematuritat extrema i la mort d’aquesta criatura, van deixar un espai vital mancat de sentit. Al final, aquesta història, amb les particularitats úniques de cada família, s’ha donat malauradament en molts casos. 

Aquests infants tant vulnerables venen al món per dir-nos que ells i les seves famílies, necessiten comprensió i suport emocional, psico-social, mèdic i terapèutic, des de les edats més prematures i fins l’adolescència, quan totes les dificultats derivades de la prematuritat, s’hauran pogut conèixer i tractar adequadament. L’Associació de Prematurs, va néixer, escoltant el clam d’aquests infants i de les seves famílies. Inicialment, cobrint només l’àmbit de l’Hospital Clínic Maternitat; i actualment, a partir de les demandes de famílies que havien tingut els seus infants a d’altres hospitals, arreu del territori Català. Per això, darrerament, s’han modificat els Estatuts de l’associació i actualment Som Prematurs pot desenvolupar la seva activitat a tots els hospitals del territori de Catalunya amb els qui s’hagi pogut signar un conveni de col·laboració. 

El conveni amb l’Institut Català de la Salut, signat el passat més de Maig de 2018, facilita la signatura de convenis amb els hospitals, arreu de Catalunya. 

La cobertura anirà incrementant-se, tant aviat com sigui possible, per fer efectiu l’objectiu de la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, per raó del lloc de naixença.  

Som prematurs ha vingut per quedar-se; per ajudar els infants i les famílies i cooperar amb aquells projectes de recerca, adreçats a millorar la qualitat de vida d’aquests infants.