Menú

Parent Organisation Summit 2024

El Parent Organisations Summit 2024 va resultar ser un cap de setmana inspirador i empoderador. 72 participants de 47 organitzacions de pares i 32 països ens van unir a Freising, Alemanya, del divendres 26 d’abril al diumenge 28 d’abril. Durant les presentacions, xerrades i tallers vam intercanviar coneixements i experiències, vam discutir idees i estratègies i vam connectar amb el nostre compromís compartit per millorar l’atenció materna i neonatal.

 

El matí va començar amb un taller previ al congrés dirigit per la nostra presidenta, Silke Mader, guiant-nos a través dels complexos de recaptació de fons i negociació del sector. La seva experiència va preparar l’escenari per a una tarda emocionant amb més coses per pensar.

Després de calorosa benvinguda per part de la Junta Directiva, vam començar la tarda amb una xerrada informativa a càrrec del professor Sven Wellmann de l’Hospital Universitari Infantil de Regensburg (KUNO), Hospital St. Hedwig de l’Orde de Sant Joan, Universitat de Regensburg, Alemanya.

El professor Sven Wellmann va presentar el programa de màster de l’Escola Europea de Neonatologia (ESN), que equipa els professionals mèdics amb els coneixements, les habilitats i les actituds necessàries per practicar la medicina neonatal d’alta qualitat adaptada al seu entorn clínic local. Ens ho va recordar el paper cabdal que juga l’educació en la millora de l’atenció neonatal i com invertir avui en els metges i les infermeres de demà millora l’atenció de manera duradora i empoderada.

La tarda va tancar amb tres presentacions notables de les organitzacions de pares associades de la nostra xarxa que van mostrar tres projectes recents amb un impacte particular a les seves comunitats locals. “Justo(s) al teu costat” d’Hongria ens va presentar “PICAPP”, una aplicació desenvolupada especialment per a famílies prematures. “PICAPP” proporciona als pares informació i coneixements sobre el part prematur, així com opcions de registre sobre el desenvolupament del nadó. A més d’ajudar les famílies a afrontar el trauma del part prematur d’una manera productiva, els professionals sanitaris poden accedir a les dades rellevants recollides pels pares sobre el seu petit pacient en un lloc convenient.

A continuació, vam saber de la Fundació Doris Mollel que va iniciar “The Right Care” en cooperació amb el govern de Tanzània que millora radicalment l’atenció prematura al país. El projecte facilita l’accés a l’atenció sanitària per als nadons prematurs i les seves famílies fins i tot en zones remotes i rurals: un salt endavant significatiu i impressionant per abordar les disparitats en l’atenció de la salut materna i neonatal al país.

A la tercera xerrada de la tarda, l’organització de pares lituans Bebè prematur va explicar com les forces combinades de les organitzacions de pares, les empreses i la primera dama del país van tenir un impacte significatiu en la configuració i l’enfortiment del futur de l’assistència sanitària al seu país: el més petit i més petit del món. El ninot simulador de nadó prematur més avançat, “Paul”, és una de les últimes incorporacions al sistema sanitari per formar equips de neonatologia en diversos escenaris d’emergència realistes, millorant així de manera sostenible la qualitat de l’atenció als nadons prematurs i nounats.

La vetllada va tancar amb l’esperada Premis EFCNI que reconeixen els esforços destacats de les organitzacions de pares associades durant l’últim any. Els guanyadors d’enguany són:

  • APREM, Espanya, pel seu programa “Con tacto” que apodera les famílies desafavorides i proporciona atenció a la mare cangur als nadons prematurs i hospitalitzats.
  • ONG Prematuritat, Brasil, durant 10 anys d’excel·lent defensa, educació i formació per aconseguir un canvi polític, social i mèdic durador al seu país.
  • Nedoklubko, República Txeca, per acollir al congrés de classe mundial i d’alt impacte que va reunir d’una manera sense precedents experts en salut neonatal i materna.

El segon dia de la nostra Cimera d’Organitzacions de Pares va començar amb la presentació Nadó prematur, família prematura: on encaixa KMC?, per la Dra. Nathalie Charpak, pediatra i coordinadora científica dels Centres d’Excel·lència d’Atenció a la Mare Cangur (KMC) a Colòmbia. A part de presentar proves científiques del profund impacte KMC té sobre el desenvolupament del cervell a llarg termini, el doctor Charpak també va instar l’audiència a animar els pares de les seves comunitats a utilitzar KMC al més aviat possible després del naixement.

A continuació, el professor Dieter Wolke de la Universitat de Warwick (Regne Unit) va presentar el seu estudi sobre“Desenvolupament a llarg termini després d’un part molt prematur: factors potencials de resiliència?”. Les presentacions van destacar la importància d’empoderar els pares mitjançant la col·laboració i oferir formació des del primer dia durant la seva estada hospitalària. Un agraïment especial als dos presentadors per compartir generosament la seva experiència i per les seves valuoses contribucions a la professionalització de les organitzacions de pares i pacients.

El mateix dia l’equip de l’EFCNI va pujar a l’escenari i va anunciar i compartir l’impuls fent-nos partícips de novetats sobre els projectes més recents, inclòs l’anunci de Silke Mader de la globalització d’EFCNI! Aquest notable èxit va rebre una gran ovació de tot el públic, i en un emotiu discurs Silke va expressar que aquest pas d’expansió d’una entitat europea a una xarxa global d’organitzacions de pares ha estat durant molt de temps el seu somni.

Som Prematurs va assistir al TALLER 1 a la tarda, impartit per SOS Préma amb qui coincidim en la tipologia de projectes en missió i valors també.

El títol del taller era: Per què la vostra xarxa de voluntaris és essencial i empoderadora: Invertir en els teus voluntaris augmenta el teu impacte de Charlotte Bouvard, Audrey Reynauld i Vincent Desdoit. Els membres de l’organització mare de SOS Préma, França va oferir informació sobre les seves experiències amb la implicació i la supervisió eficaç de més de 125 voluntaris de 85 sucursals locals i va convidar els participants del taller a compartir també els seus coneixements.

Després de les diferents presentacions i tallers educatius del segon dia a Freising, la vetllada va concloure amb un deliciós sopar, oferint l’oportunitat a tots els participants de fomentar connexions més profundes i gaudir de la companyia de les altres organitzacions. Aquí podem veure la presidenta Bet Farga amb altres organitzacions mundials establint llaços de col·laboració. Perquè la idea és treballar aquest networking i ampliar la nostra xarxa de suport i persones afins. Així com aprendre els uns dels altres i així empoderar-nos.

En aquestes trobades es posa en relleu la importància de la professionalització de les organitzacions de prematuritat i la importància de les sinergies compartides.