Menú

Som Prematurs forma voluntaris a Lleida

Una vintena de voluntaris de l’Associació Som Prematurs es van aplegar ahir a Almacelles per formar-se en l’acompanyament a pares de nadons prematurs a les unitats neonatals. La jornada va tenir lloc de 9:30 a 14:00 hores al complex residencial Betula Alba i va estar impartida per la psicòloga perinatal Juanita Cajiao.

Som Prematurs compta actualment a Lleida amb sis voluntaris, un dels quals visita ja des de mitjans d’abril la UCIN de l’Hospital Arnau de Vilanova per oferir suport a les famílies. L’objectiu de l’Associació és poder accedir a les unitats de cures intensives neonatals de tots els hospitals de Catalunya per tal que els pares i mares de prematurs puguin compartir a peu d’incubadora (sense separar-se dels fills) les seves inquietuds i temors amb voluntaris que han passat per la mateixa experiència. En aquest sentit, i per poder prestar una atenció de qualitat, Som Prematurs convida els seus voluntaris a seguir un itinerari de quatre jornades formatives, la primera de les quals té caràcter obligatori i és la que es va impartir ahir a Almacelles.

Acompanyament a parells

Després d’una dinàmica de grup en què es va transmetre i reproduir visualment el concepte de xarxa, la psicòloga Juanita Cajiao va explicar els diferents tipus de suport als pares i mares de prematurs, centrant-se en l’acompanyament a parells o d’igual a igual. Cajiao va plantejar diferents qüestions perquè els assistents poguessin autoavaluar-se i els va explicar les eines que han d’utilitzar per comunicar-se amb els pares: l’experiència pròpia, empatia, comunicació assertiva, autoconeixement i reconeixement, humiltat i creació i enfortiment de xarxes.

Som Prematurs

Som Prematurs és una associació sense ànim de lucre nascuda amb l’objectiu d’acompanyar els pares de prematurs en la carrera de fons que suposa el naixement prematur d’un fill, proporcionant-los un punt de trobada, suport, informació i aprenentatge on se sentin escoltats i on puguin compartir les experiències, resoldre dubtes, escoltar les preocupacions i opinions i òbviament també compartir els èxits. Actualment compta amb nou equips de treball i delegades en nou hospitals catalans.