El passat 17 de gener, Som Prematurs va realitzar el taller “Un fill prematur i ara què?” durant la jornada l’Escola de pares, una iniciativa que la Vall d’Hebron ha dut a terme per a totes les famílies que tenen els fills ingressats a la UCIN.
La sessió va ser un èxit total on varen assistir pares i mares, alguna que altra incubadora a primera fila, personal sanitari de l’UCIN i personal atenció sociosanitària. Maria Valls, com a cada edició, va ser l’encarregada de dur a terme la sessió “Un fill prematur i ara què”, la sessió estava dividida en quatre blocs; primer va tractar l’impacte inicial que implica tenir un fill prematur, suposa un xoc per als pares i va facilitar alguns consells per poder gestionar les emocions i afrontar el procés. Durant el segon bloc, es va centrar en l’estada d’UCIN, com conviure aquesta etapa de la maternitat/paternitat amb tot el que comporta emocionalment i com compaginar el dia a dia, si hi ha més fills. Com afrontar la situació? Quin rol poden tenir els pares dins de l’UCIN? Durant la ponència, també va explicar com participar en el dia a dia de l’infant durant l’ingrés com ara implicar-se en les cures i higiene, estimular l’infant, fer el pell en pell… entre altres recomanacions que va exposar la Maria.
El tercer punt es va centrar en l’arribada a casa, com conviure amb les pors, les alegries i les cures del nadó, aprendre a gestionar-se amb les noves rutines, el seguiment mèdic del nadó, així com les necessitats especials que pugui requerir a causa de la seva prematuritat. També es va tractar per sobre, tot i generar un gran interès entre els assistents, tot el tema d’ajudes i prestacions dirigides a pares de nens i nenes prematurs. Finalment, l’últim bloc, es va centrar en les relacions interpersonals, el conflicte i el suport. Totes les vivències viscudes tant a la UCIN com un cop s’arriba a casa, afecten en l’àmbit de parella i poden trasbalsar el nucli familiar. Totes les situacions viscudes, així com l’estrès pot desestabilitzar l’estat emocional i afectar a la relació, sobretot cal tenir en compte que cadascú viu aquesta experiència de manera particular i única. Per això en aquest punt, durant la presentació es van facilitar algunes estratègies per tal d’afavorir la comunicació i l’efectivitat entre parelles.
L’escola de pares és la proposta liderada per l’equip de Neonatologia de la Vall d’Hebron que té com a objectiu crear un espai on les famílies puguin intercanviar experiències, dubtes i reflexions i així crear una estada més confortable als cuidadors principals i oferir-los les eines necessàries que contribueixin a la cura del nounat. El passat 31 de maig del 2020, Som prematurs, va inaugurar la jornada de tallers de l’Escola de pares. L’Associació hi ha continuat col·laborant en cada edició, per donar suport i informació a les famílies de prematurs i a tots els sanitaris que estan dia a dia amb les famílies.