Menú

CDIAP, El dispositiu públic per a la petita i primera infància.
L’atenció als infants amb prematuritat i les seves famílies

IMPARTE: 
CARLES CELIS

Psicólogo clínico y Jefe de Servicio del CDIAP-Aspronis (La Selva y Maresme norte). Vicepresidente de la UCCAP.

Hablaremos a fondo del rol del CDIAP y contestará a todas las preguntas y dudas que te surjan.
——- 

Las entradas al workshop las puede comprar en ticketea

*Para los socios de SOM PREMATUROS son gratuitas. Es necesario enviar un correo electrónico a info@somprematurs. cat y le enviaremos la entrada!

QUÉ DICEN LOS EXPERTOS?

Según Concepción Gómez Esteban; Fundadora de la 1a. Asociación de prematuros de España apremia, Socióloga y profesora titular de la Universidad Complutense de Madrid y actualmente también miembro de la Comisión de la Infancia y Adolescencia con Discapacidad de la Comunidad de Madrid

“La AT, actividad de prevenciones secundaria a desarrollar desde que NACE un bebé con Merkel y el Apoyo que prestan sobre profesionales, es fundamental para proporcionar estimulación y superar el desfase madurativo Frecuente en los niños prematuros, para supervisar la posible Aparición de situaciones de riesgo social, prevenir trastornos, limitaciones funcionales y / o Discapacidad y Reducir la severidad de estas; actuaciones Todas orientadas a fomentar la autonomía y paliar la POSIBILIDAD de dependencia futura en esta población, con super alto coste económico familiar y social y para la calidad de vida del niño y super entorno. “

 En Cataluña el acceso universal al CDIAP está consolidado hace tiempo. Ahora bien, Porque no todas las familias de prematuros con riesgo biológico no acceden? Cómo y en qué sentido hay que informamos a las familias para poder derivar o no un niño prematuro a un CDIAP? Depende de los trastornos o afecciones ya adquiridas o también aconseja que accedan prematuros sin secuelas aparentes? Es cierto que las secuelas en la prematuridad pueden surgir más allá de la llegada a casa?

Com empoderem als pares i com treballem plegats per unificar els criteris per accedir a un centre d’atenció precoç i que cap nen així quedi desatès d’aquesta possible morbilitat de la prematuritat?

 PROTOCOLS I NORMATIVA EXISTENT A CATALUNYA 

PROTOCOL DE PREVENCIÓ I ATENCIÓ A LA PREMATURITAT de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya ens diu en referència al seguiment de la prematuritat diu el següent: (Enllaç)
Estableix quins són els organismes i ens que realitzen o poden realitzar el seguiment i dona suggeriments de com implementar aquest seguiment.

DECRET 261/2003, de 21 d’octubre, pel qual es regulen els serveis d’atenció precoç (Departament de Benestar Social i Família)(Enllaç):
La Llei del Parlament de Catalunya 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, dins el capítol 1, del títol V, sobre mesures destinades a infants i adolescents, dona un gir substancial i avança en la definició naturalesa i abast dels serveis d’atenció precoç, de manera que es conformen com a serveis que tenen caràcter universal i gratuït per als infants fins els sis anys i llurs famílies i, per tant, un dret subjectiu al seu accés, en les condicions i d’acord amb el procediment que reglamentàriament s’estableixi, dins un sistema de prestacions familiars que supera l’àmbit de la Llei 17/1994, de 16 de novembre, en matèria d’assistència i serveis socials.

Aquest Decret, per tant, ve a donar compliment a la previsió legal i efectua el corresponent desplegament reglamentari, i regula a la seva part dispositiva el caràcter universal dels serveis, la naturalesa i dret d’accés als serveis, el contingut, les persones que hi tenen dret, entre d’altres.

DECRET 45/2014, d’1 d’abril, de modificació del Decret 261/2003, de 21 d’octubre, pel qual es regulen els serveis d’atenció precoç. (Departament de Benestar Social i Família) (Enllaç)
Modifica article 4 , 5 , annex Apartats a) i b) del DECRET 261/2003, de 21 d’octubre, pel qual es regulen els serveis d’atenció precoç.